Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life
7 Μαΐου - 7 Αυγούστου, 2021
Σικάγο, IL, ΗΠΑ
Wrightwood 659 είναι στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσει την πρώτη αναδρομική έκθεση στις ΗΠΑ αφιερωμένη στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα., Η έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στις 7 Μαΐου, θα περιλαμβάνει περίπου 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων ζωγραφικών έργων και έργων σε χαρτί από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές διεθνώς. Μαζί, αυτά καλύπτουν το τόξο της καριέρας του καλλιτέχνη (1930-1989), συμπεριλαμβανομένης της 13ετούς αυτοεξορίας του στο Παρίσι, δείχνοντας πώς απορρόφησε και μεταμόρφωσε επιρροές που περιλαμβάνουν ελληνικές λαϊκές παραδόσεις όπως χειροτεχνία, ενδυμασία και διακοσμητικά, αρχαία ελληνική και παλαιοχριστιανική τέχνη, βυζαντινά ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και αγιογραφία, ελληνικό θέατρο σκιών Καραγκιόζη, αλλά και τις νέες γλώσσες της σύγχρονης τέχνης: Ο κυβισμός, ο φωβισμός και ο υπερρεαλισμός.
Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life επιμελείται η Ανδρονίκη Γρυπάρη, πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννης Τσαρούχης στην Αθήνα, και Adam Szymczyk, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ (2013-2017). Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Alphawood Foundation Chicago.
Τσαρούχης
Ενώ σήμερα ο Τσαρούχης παραμένει σχετικά άγνωστος εκτός Ελλάδας, αναγνωρίζεται ομόφωνα στη χώρα του ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα. Γεννημένος το 1910 στην ελληνική πόλη-λιμάνι του Πειραιά και με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, άρχισε να ζωγραφίζει σε νεαρή ηλικία και έβγαζε τα προς το ζην ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το θέατρο. Το 1935 ο Τσαρούχης πήγε για πρώτη φορά στο Παρίσι, όπου συνάντησε το έργο του Henri Matisse, του Pablo Picasso, του Max Ernst και άλλων καλλιτεχνών της πρωτοπορίας. Το 1938, σε ηλικία 28 ετών, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Αφού υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό στο αλβανικό μέτωπο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψε στη ζωγραφική και εργάστηκε στο θέατρο, αποκτώντας διεθνή φήμη. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), ο Τσαρούχης αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του το 1989.
Ώρες λειτουργίας
Παρασκευές και Σάββατα, 7 Μαΐου - 31 Ιουλίου 2021
Παρασκευές 12-7:30μμ
Σάββατα 10πμ-5:30μμ
Εισιτήρια διαθέσιμα 19 Απριλίου, στο wrightwood659.org
Η έκθεση είναι εφικτή χάρη στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη:, Αθήνα. Η υποστήριξη της έκθεσης παρέχεται από το Alphawood Foundation Chicago.
Εικόνα παραπάνω: Τσαρούχης, Βράχοι με δύο φιγούρες, St. Jean Cap Ferrat, 1959, μικτή τεχνική σε καμβά, 62 x 92 εκ., Ιδιωτική συλλογή, ΗΠΑ, (c) Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Εικόνα αρχικής σελίδας: Γιάννης Τσαρούχης, Άνεμοι: Καϊκίας και Ζέφυρος, 1966, λάδι και ακρυλικό σε τσιμεντοπλακάκι, Ιδιωτική Συλλογή, ΗΠΑ. (c) Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη.