ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, ιδρύθηκε το 1981.

Το Ίδρυμα εδρεύει στο Μαρούσι, στο κτίριο επί της οδού Πλουτάρχου 28, όπου στεγάζεται και το Μουσείο. Σύµφωνα µε το καταστατικό του, διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, η θητεία των Ιδρυτικών µελών του οποίου είναι ισόβια. Τα µέλη του πρώτου εξαμελούς Διοικητικού Συµβουλίου τα όρισε ο Γιάννης Τσαρούχης και ο ίδιος προήδρευε µέχρι την ηµέρα του θανάτου του τον Ιούλιο του 1989.

Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι:

 • Η συγκέντρωση µιας όσο το δυνατόν πληρέστερης συλλογής έργων του Ἱδρυτή, αντπροσωπευτικής όλων των κατά καιρούς αναζητήσεων και τεχνοτροπιών, καθώς και η λεπτομερής καταγραφή διαφύλαξη και συντήρησή τους, σύμφωνα µε τις διεθνείς µουσειολογικές προδιαγραφές.
 • Η διάδοση του έργου του Γιάννη Τσαρούχη,
  • µε την διοργάνωση εκθέσεων µε έργα του ζωγράφου στο Ίδρυμα ή σε άλλους χώρους,
  • µε τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε διοργανώσεις άλλων φορέων,
  • µε δανεισμό έργων από τις συλλογές του ιδρύματος,
  • με την έκδοση βιβλίων σχετικών όχι µόνο µε το ζωγραφικό έργο του Γιάννη Τσαρούχη αλλά και µετο συγγραφικό, το μεταφραστικό και το σκηνογραφικό,
  • με την διευκόλυνση και στήριξη των ερευνητών που επιθυμούν να μελετήσουν το έργο του καλλιτέχνη.

Το Ίδρυμα είναι κάτοχος τῶν δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο σύνολο του έργου του Γιάννη Τσαρούχη (εικαστικού και γραπτού λόγου).

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Το Ίδρυμα στεγάζεται σε διώροφο κτίριο µε υπόγειο και δώμα, το οποίο σχεδίασε ο Γιάννης Τσαρούχης και επιμελήθηκε ο ίδιος την ανέγερσή του. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.το 1985 (ΦΕΚ 652 Δ' /7.11.1985) και από το Τµήµα Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.το 2002 (ΦΕΚ 813 Β’ / 1.7.2002).

Στο Ισόγειο του κτιρίου όπου ήταν και ο χώρος κατοικίας του καλλιτέχνη, στεγάζεται τώρα μικρό πωλητήριο, όπου διατίθενται μεταξοτυπίες, αφίσες και κάρτες µε έργα του Γιάννη Τσαρούχη, αντίγραφα ή αντικείμενα εμπνευσμένα από έργα του, καθώς και βιβλία µε το εικαστικό αλλά και µε το συγγραφικό του έργο. Στον πρώτο όροφο και το δώμα του κτιρίου, βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος, του οποίου η µορφή διατηρήθηκε όπως την είχε εμπνευστεί και κατασκευάσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, Στον χώρο αυτό παρουσιάζεται ένα µόνο µέρος των σημαντικών έργων που βρίσκονται στην κατοχή του Ιδρύματος. Λόγω εξαιρετικά περιορισμένου χώρου, τα έργα παρουσιάζονται σε περιοδικές εκθέσεις.

Εκθεσιακοί Χώροι

πρώτος όροφος
πρώτος όροφος
δώμα
δώμα
Previous slide
Next slide
error: Content is protected !!