Αρχεία

Το αρχείο του Γιάννη Τσαρούχη αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα του συνολικού δημιουργικού έργου του. Συγκροτήθηκε από τον ίδιο καθ᾽ όλη τη διάρκεια της ζωής του και περιλαμβάνει τεκμήρια σχετικά µε την προσωπική του ζωή καθώς και µε την καλλιτεχνική του εξέλιξη. Μετά το θάνατό του, το 1989, το αρχείο περιήλθε στην κυριότητα του Ιδρύματος. Έτσι, µε ελάχιστες επιφυλάξεις µπορεί να θεὠρηθεί ότι το αρχείο έχει παραμείνει ακέραιο. Η αρτιότητά του οφείλεται στον ίδιο, ο οποίος όχι µόνο συγκέντρωνε σχολαστικά το πολύτιμο αυτό υλικό αλλά είχε ξεκινήσει και την ταξινόμησή του.

Οι µεγάλες θεματικές ενότητες του αρχείου είναι:

Ι. Προσωπικά και βιογραφικά στοιχεία

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση µετις σπουδές του, τη στρατιωτική του θητεία, ατομικές υποθέσεις και καταστάσεις, βιογραφικά στοιχεία, κ.ά.

II. Δημιουργικό έργο

α. Ζωγραφική
Έγγραφα που αναφέρονται στην εξέλιξη του έργου του, από τα νεανικά του χρόνια έως το θάνατό του, τεκμηρίωση, συµµετοχή σε εκθέσεις, διακίνηση έργων, παραγγελίες, προσκλήσεις, κ.λ.π.

β. Θέατρο - Χορός - Κινηματογράφος
Έγγραφα σχετικά µε τη σκηνοθετική και ενδυµατολογική δραστηριότητά του στο θέατρο -Λυρικά έργα, τραγωδίες, πρόζα, χορό και κινηματογράφο. Προγράμματα, φωτογραφίες, συμβόλαια, κριτικές, ειδική αλληλογραφία, προσκλήσεις κ.λ.π.

γ. Συγγραφικό έργο
Περιλαμβάνει οτιδήποτε σχετικά µε το συγγραφικό έργο του Γιάννη Τσαρούχη και τις εκδόσεις που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος, καθώς και ανέκδοτα κείµενα του.

IIΙ. Διδακτικό έργο

Περιλαμβάνει τις σημειώσεις του, καταστάσεις μαθητών και ό,τι έχει σχέση µε τη διδασκαλία του στο Ιωνικό κέντρο.

ΙV. Ιστορία του κοστουμιού

Ιστορικά αρχεία για τη µελέτη του κοστουμιού σε διάφορους τόπους και εποχές.

V. Αλληλογραφία

Περιλαμβάνει αλληλογραφία µε Έλληνες και ξένους που είχαν είτε φιλική είτε επαγγελματική σχέση µε το Γιάννη Τσαρούχη, μεταξύ των οποίων της Lila DeNobili, του Teriade (Στρατή Ελευθεριάδη], του Claude Bernard, του Γιάννη Μόραλη, του Μάνου Χατζηδάκη, του Αλέξη Μινωτή, του Franco Zefirelli, καθώς και πολλών άλλῶν µελών της Αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής εκείνης,

VΙ. Φωτογραφικό αρχείο

Προσωπικές φωτογραφίες, δικές του φωτογραφίες μοντέλων για τη σπουδή των έργωντου, νεοκλασικά κτίρια κ.λ.π.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος και µέχρι σήµερα, το αρχείο έχει εμπλουτιστεί από αρκετές σημαντικές δωρεές και εξακολουθεί να εμπλουτίζεται συνεχώς. Το γεγονός αυτό αποτελεί αναμφίβολα αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλει το Ίδρυμα για την αξιοποίηση όλων των συλλογών του, µε εκδόσεις, εκθέσεις, ή άλλες εκδηλώσεις.

error: Content is protected !!