ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Γιάννης Τσαρούχης - Σκηνικά

    Ο Γιάννης Τσαρούχης εργάστηκε εντατικά και για το θέατρο, το οποίο υπηρέτησε ως σκηνογράφος για πολλές δεκαετίες. Δούλεψε περισσότερο από εξήντα χρόνια ως σκηνογράφος και σχεδίασε πάνω από εκατό σκηνογραφίες για διάφορα έργα. Στα ύστερα χρόνια του δημιουργικού του έργου στράφηκε προς τη σκηνοθεσία και μάλιστα της αρχαίας τραγωδίας, µε προτάσεις που αποτύπωναν το αμέριστο ενδιαφέρον του και εµβάθυναν τους προβληµατισμούς του και τις αναζητήσεις του. Η παράλληλη δραστηριότητά του στο θέατρο και στην όπερα, τον κατέστησε διεθνώς γνωστό, µέσα από τη τέχνη του και την απέραντη ευρηματικότητά του σ᾿ αυτόν τον τοµέα. Το έργο του, µε τις ιδιαίτερες απαπήσεις της σκηνής, άνοιξε το δρόµο για µιαν άλλη επαφή του καλλιτέχνη µε τον κόσµο.

    Στο θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυµατολόγος συνεργάστηκε µε τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της εποχής του. Ηθοποιούς όπως µε τους Κατερίνα Ανδρεάδη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κατίνα Παξινού, Τάκη Χορν, Έλλη Λαμπέτη, Γιώργο Παπά, Μαρία Αλκαίου, Άννα Συνοδινού, Βασίλη Διαμαντόπουλο και πολλούς άλλους και µε σκηνοθέτες όπως ο Κάρολος Κουν, Αλέξης Μονωτής, Φώτος Πολίτης, Πέλος Κατσέλης, Δημήτρης Ροντήρης.

    Μεταξύ των διαφόρων έργων του για το θέατρο έκανε τις σκηνογραφίες και τα κοστούμια για την όπερα «Μήδεια» του Κερουμπίνι, µε πρωταγωνίστρια την Μαρία Κάλλας και σκηνοθέτη τον Αλέξη Μινωτή στην Dallas Civic Opera, γιατην «Θαἴΐδα» στην Όπερα του Ντάλας µε σκηνοθέτη τον Τζεφιρέλι͵ για τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνο- θεσία του Κάρολου Κουν στο Θέατρο των Εθνών στο Παρίσι.

    Φιλοτέχνησε επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια για κινηματογραφικά έργα όπως «Τα Αρραβωνιάσµατα» του Μπόγρη, «Ερόικα», «Ο Χριστός ξανασταυρώνετσι» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, «Στέλλα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Επίσης, εργάστηκε και ὡς σκηνοθέτης, ανεβάζοντας τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη. τους «Επτά επί Θήβαις» του Αισχύλου κ.α.

error: Content is protected !!