Γιάννης Τσαρούχης: Ζωγραφικές Διαδρομές
7 Μαΐου - 31 Ιουλίου 2022
Πλουτάρχου 28, Μαρούσι
Προσπάθησα ν΄ αφεθώ πάντα ελεύθερος στα ρεύματα, για να καταλαβαίνω ποια είναι η αληθινή μου αντοχή. {……} Το Παρίσι και τα μουσεία με οδήγησαν από τον σουρεαλισμό στο ρεαλισμό.
. (Τσαρούχης, Αγαθόν το εξομολογείσθαι, σ.180)
Το Σάββατο 7 Μαΐου εγκαινιάζεται η καινούρια έκθεση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.
Είναι μια επιλογή έργων που έγινε με σκοπό να παρακολουθήσει ο επισκέπτης τον τρόπο με τον οποίο προχωρούσε την δουλειά του.
Είναι ενδιαφέρον να καταλάβει κανείς ότι η πορεία του είναι συνεχής, παρ’ όλες τις αλλαγές. Όσο προχωρούσε κρατούσε τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν και τα χρησιμοποιούσε στις επόμενες αναζητήσεις του.
Υπάρχει μια αμεσότητα στα έργα και στα σχόλια του
Για να αφήσουμε τις γενικότητες και να πω κάτι το συγκεκριμένο για τη δουλειά μου, θα πρέπει να εξηγήσω ότι: Δύο είναι οι βασικές αναζητήσεις μου, παρ’ όλες τις χίλιες διαφορές που παρουσιάζουν τα έργα μου μεταξύ τους. Η μια αναζήτηση είναι ούτως ειπείν νεοκλασική και προσπαθεί να αφομοιώσει το αρχαίο κλασικό ιδεώδες, όπως το εξέφρασε για όλον τον κόσμο στα νεώτερα χρόνια η Αναγέννηση και το Μπαρόκ.Η άλλη μου τάση είναι να εκφράσω όλες τις αντιρρήσεις μου για το ίδιο το ιδανικό μου, βοηθημένος από μεγάλους αντιρρησίες της εποχής μας, αλλά και από πρότυπα παλιά ελληνικά, που είναι συχνά μαρτυρίες και στηρίγματα των αντιρρήσεων.
(Τσαρούχης, Αγαθόν το εξομολογείσθαι, σ.257)
Στο δώμα παρουσιάζονται θεατρικές μακέτες από παραστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και μια σειρά από ιδανικές παραστάσεις που θα ήθελε να κάνει. Είναι θεατρικές διαδρομές και εκεί βλέπουμε τις επαναστατικές ιδέες που είχε για το θέατρο.
Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη:Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, 210 8062 636 – 7
Εγκαίνια Σάββατο 7 Μαΐου 2022 ώρα 10.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης 7 Μαΐου - 31 Ιουλίου 2022
Ωρες λειτουργίας, Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 14.00 , Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 15.00
Τσαρούχης
Παραμένει σχετικά άγνωστος εκτός Ελλάδας, αναγνωρίζεται ομόφωνα στη χώρα του ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα. Γεννημένος το 1910 στην ελληνική πόλη-λιμάνι του Πειραιά και με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, άρχισε να ζωγραφίζει σε νεαρή ηλικία και έβγαζε τα προς το ζην ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το θέατρο. Το 1935 ο Τσαρούχης πήγε για πρώτη φορά στο Παρίσι, όπου συνάντησε το έργο του Henri Matisse, του Pablo Picasso, του Max Ernst και άλλων καλλιτεχνών της πρωτοπορίας. Το 1938, σε ηλικία 28 ετών, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Αφού υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό στο αλβανικό μέτωπο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψε στη ζωγραφική και εργάστηκε στο θέατρο, αποκτώντας διεθνή φήμη. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), ο Τσαρούχης αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του το 1989.
Απορρόφησε και μετασχημάτισε επιρροές που περιλάμβαναν ελληνικές λαϊκές παραδόσεις, όπως η χειροτεχνία, η ενδυμασία και τα στολίδια, την αρχαία ελληνική και παλαιοχριστιανική τέχνη, τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και την αγιογραφία, το ελληνικό θέατρο σκιών Καραγκιόζη, αλλά και τις νέες γλώσσες της σύγχρονης τέχνης: Ο κυβισμός, ο φωβισμός και ο υπερρεαλισμός.
Learn more in the ΣΧΕΤΙΚΑ section of the website